Veelgestelde vragen

Wat is de K.N.S.A?

De Koninklijke Nederlandse Schietport Associatie is de sportbond die in Nederland onder meer de nationale en regionale wedstrijden organiseert. Zij zorgen bijvoorbeeld voor promotie van de sport en  de regionale talententrainingen. Het Nederlandse nationale team traint op Papendal en vertegenwoordigt ons land op internationale wedstrijden. De K.N.S.A. werd op  15 juni 1890 opgericht als “Vereeniging van Nederlandse Scherpschutters” Later, in de jaren 60, werd dat de K.N.S.A.

Wat is schietsport?
Schietsport is een Olympische sport die geschikt is voor alle leeftijden vanaf acht jaar. Het is een sport die je kunt beoefenen van recreatief tot topsport, op nationaal of internationaal niveau. In Nederland zijn er bijna 40.000 schutters aangesloten bij de K.N.S.A. Ons land kent bijna 700 verenigingen met sporters van jong tot oud.

Zijn er wedstrijden?
Deelnemen aan wedstrijden maakt de sport misschien nóg wel uitdagender. In de verschillende disciplines en wapengroepen worden regionale en nationale wedstrijden georganiseerd. Er is elke week wel ergens in de buurt een leuke wedstrijd om aan mee te doen. Specifiek voor juniorenschutters zijn er competities om op leeftijdscategorie tegen elkaar te strijden.

Met wat voor wapens wordt er bij Brabant Schietsport geschoten?
Bij Brabant Schietsport schieten we in onze eigen accommodatie in Nistelrode met luchtwapens. Dat kan zijn met een geweer of een pistool. Junioren jonger dan veertien jaar en veteranen hebben we steunen ter beschikking voor het opgelegde schieten.

Onze wapens zijn speciaal gebouwd voor wedstrijdschutters. Deze zijn van de beste kwaliteit mogelijk, om het schieten extra veilig te maken. We zorgen ervoor dat je kennis kunt maken met beide pistool en geweer, zodat je zelf op den duur kunt bepalen wat jou het meest ligt. Voor  overige disciplines, zoals  vuurwapens, kunnen we banen huren.

Vuurschutters.

Naast met luchtwapens schieten we binnen onze vereniging ook met vuurwapens. Hiervoor huren we eens per twee weken (in de toekomst mogelijk wat meer) de schietbaan in Veghel. Daar kunnen onze leden, onder begeleiding van gecertificeerde veiligheidsfunctionarissen  en trainers de sport ook beoefenen met vuurwapens.

Is de schietsport duur?
Bij onze vereniging betaal je ongeveer tien euro per maand voor de contributie. Daarnaast is elke schutter in ons land verplicht lid van de KNSA, dat kost ongeveer €43,- per jaar. Voor de jeugd proberen we de prijzen zo laag mogelijk te houden. Als jeugdlid betaal je ongeveer zes euro contributie per maand. Na verloop van tijd zul je misschien eigen materiaal willen kopen, dat kun je zo duur of voordelig maken als je zelf wilt. Wapens kunnen variëren van prijs tussen ongeveer driehonderd tot vijfduizend euro en kleding is optioneel om aan te schaffen.